Spring naar inhoud

55+ levenskunst 14 februari 2017

Deze keer hebben we Jolande Leeflang uitgenodigd om ons te laten ervaren wat zij
als kunstenaar wil uitdrukken. Dit is de eerste keer, dat we iemand uitgenodigd hebben. Tot nu toe hebben Hendrien, Letty en Marita de bijeenkomsten voorbereid en geleid. Jolande heeft de ruimte ingericht met haar werk: grote doeken en kleine, een boekje en foto’s. Daardoor is het fijn binnenkomen en de ruimte helemaal in één sfeer. Zij wil ons graag een filmpje laten zien, waarin haar werk op meerdere manieren tot uitdrukking komt. Deze presentatie is zorgvuldig voorbereid, maar het duurt even voordat alles naar behoren werkt. De aanwezige mannen hebben er hun handen vol aan, maar het lukt!

Jolande vertelt, dat zij met haar werk op zoek is naar: je binnenleven en leven met anderen, licht en donker, rust en levendigheid. Zij heeft sommige doeken helemaal in het zwart opgezet en daarna met witte accenten bewerkt. Met een raster van een voormalige hor heeft ze een soort kamertje gebouwd en laat in de film zien, hoe verschillende mensen met deze binnenruimte (die doorzichtig is) omgaan.

Stilte

Ik wil met mijn gedicht de stilte zoeken
‘t geraas van woorden ver voorbij
Stilte in de kleinste, verste hoeken
Slechts het water hoort ‘t getij.

Met vuur wil ik het water blussen
Want de wereld staat in brand
Ach wie komt mij wakker kussen
Als ik slapend loop door ‘t land?

Ik wil graag bouwen aan kastelen
Ergens hoog, nog hoger in de lucht
Waar we wonen met zovelen
En voor niets meer op de vlucht

Dan als mijn binnenste keert buiten
Nog een keer de allerlaatste boeken
Nog een keer de vogels horen fluiten
Met mijn gedicht wil ik de stilte zoeken

Dick Goedhart
februari 2017

In het nagesprek hebben we het over de stilte zoeken en dat sommigen die schuwen. Sommige mensen werken in een lawaaierige omgeving, waarin praten niet lukt. Zij zoeken andere manieren van communiceren, die soms even effectief of
zelf effectiever zijn.

Beelden kunnen een sterkere uitwerking hebben dan woorden. Ook hebben we het over de kracht van kwetsbaarheid. Het voert te ver om alles wat er gezegd en gedeeld is te herhalen, maar het was een hele fijne ochtend. Na het programma hebben andere aanwezigen in het BIC Jolandes tentoonstelling bekeken en haar twee klankschalen uit mogen proberen.

Daarna genoten we van een gezamenlijke lunch, bestaande uit soep, salade en broodjes.