Spring naar inhoud

Eerste bijeenkomst 55+Levernskunst

Programma 13 september 2016

10 uur       ontvangst met koffie
10.15         uitleg van onze bedoelingen (Marita en Letty)
10.30         kennismaking in tweetallen met de vragen (waar weet je veel van, wat                          kun je met je handen en waar wordt je enthousiast van)
10.45         terugrapportage kennismaking in hele groep
11 uur       koffie
11.15         gedicht/verhaal (Letty)
11.30         rondje gezamenlijk of in tweetallen over de beleving van leeftijd (hoe                            oud voel je je, hoe oud denk je te worden, heb je leuke jeugdherinnering)
12.00         lunch
13.30         inventarisatie wensen voor volgende bijeenkomsten
13.45         afsluiting met een gedicht (Letty)

Dit was het programma wat we maakten. We waren met zeven mensen. Gezien de grootte van de groep hebben we het programma plenair gedaan.
Vanaf het begin (wat wat hectisch was, omdat BIC om half tien niet geopend was en we elders in Lochem een sleutel moesten ophalen) was de sfeer goed en bij de eerste vragen, die door de aanwezigen beantwoord werden, vertrouwelijk.
In de inleiding vertelden we, dat de derde levensfase gemiddeld langer dan ooit duurt: zo’n dertig jaar na je pensionering. Bij de aanwezigen was nog één werkzame persoon, de rest is met pensioen. Ook is er in ons leven een omslag gekomen: oud is uit, jong heeft het voor het zeggen. Hierover en over andere met het ouder worden verband houdende zaken willen we met elkaar (op diverse wijzen) praten. Hierna volgde de kennismakingsvragen, die ieder uitgebreid beantwoordde.
Na de pauze las Letty een verhaal van Toon Tellegen voor over een heel geslaagd verjaardagsfeest van de muis. De muis zelf zat zich echter tijdens het hele feest af te vragen, wat hij moest zeggen om iedereen te bedanken. Ieder ging opgewekt naar huis, maar de muis was verdrietig. Hij nam zich voor volgend jaar een verpletterende speech te houden, die iedereen versteld zou doen staan.  Dit verhaal vond bijval en leverde enkele persoonlijke ervaringen op. Hierna volgde de tweede ronde, die een schat aan ervaringen opleverde.

De lunch was lekker: soep van eigen groenten, een heerlijke salade en broodjes met veel soorten beleg. Cobi Noordhoff at met ons mee.

Daarna hebben we afgesloten met het inventariseren van verwachtingen en programma-ideeën.

Genoemd werd:
de boeken van Hendrik Groen over een verzorgingshuisbewoner, die zich niet doorsnee gedraagt
- veranderingsprocessen bij ouderen
- het schrikt (als niet apostolisch zijnde) af als er uitsluitend over broeders en        zusters wordt gesproken
- het thema ouder worden met alles wat daarbij hoort, is interessant om te    bespreken

Eén aanwezige raadt ons aan om goed te bepalen tot welke doelgroep we ons richten. We denken daarbij aan 50-plussers en zijn nog in gesprek over de definitieve noemer waaronder we bij elkaar komen. (de licht- en schaduwkanten van het ouder worden, elke tijd is leef-tijd, de derde levensfase).
We spreken af, dat we een lijstje met mailadressen van elkaar krijgen en ideeën voor een volgende bijeenkomst aan elkaar sturen. Overigens is het niet zeker, dat iedereen terug komt en zijn er een aantal mensen geïnteresseerd om de volgende keer te komen, die nu een andere afspraak hadden staan.
We streven naar een vaste kern van zo’n tien mensen met de mogelijkheid om op basis van het onderwerp als geïnteresseerde deelnemer te komen.

Letty Reurich en Marita Klein

Ideeën voor volgende bijeenkomsten:

Inleiding over Het nieuwe oud + discussie (boek)
Inleiding over Oud worden zonder het te zijn + discussie (boek)
Voorlezen en bespreken van actuele krantenberichten
Korte inleiding + discussie over voor- en nadelen van het ouder worden
Korte inleiding + discussie over beeldvorming ouderen
Inleiding over AfrikGesprek met een vluchtelingen
Films: Away from her (over dementie)
Amour (over mantelzorg)
Heaven on earth (vervolg op As it is in heaven)
Et si on vivait tous ensemble? Vijf oudere vrienden besluiten samen te gaan wonen als alternatief voor het verzorgingshuis. De zesde bewoner is een student die onderzoek doet naar de situatie van oudere mensen.