Spring naar inhoud

BIC nieuwsbrief april 2018

BIC agenda voor de komende periode

Minibieb
Permanent geopend
Bij BIC Lochem staat een minibieb. Een Minibieb werkt vanuit het idee dat je de samenleving met elkaar leuker kunt maken. Er staat buiten een kast met boeken waar mensen en kinderen boeken kunnen lenen, kunnen houden, boeken in kunnen zetten. Wat is er mooier dan in de buurt boeken met elkaar te delen. Vaak staan ze in de kast nadat je ze gelezen hebt, maar met minibieb kun je er een ander blij mee maken.

BIC schenkt aandacht en koffie
Iedere dinsdagochtend van 10:00-12:00 uur
(met uitzondering van de 4e dinsdag van de maand)

We schenken koffie en thee en er is ruimte
voor een praatje met elkaar of even apart. Even je verhaal doen, een moment om te onthaasten en bij te komen.

“Praat Nederlands met me”  
20-4,  1-6 en 29-6   19:30 uur
Ontmoetingen met Lochemers die oorspronkelijk uit Eritrea komen. De komst van vele luchtelingen de afgelopen tijd, laat ons niet onberoerd. We willen iets doen om de integratie van jong volwassen Eritrese vluchtelingen in onze samenleving makkelijker te laten verlopen.

De Bickels
3e zondagmiddag van de maand om 14:00 uur
De Bickels is een vaste groep voor vitale alleenstaande ouderen met brede belangstelling, die contact zoeken met gelijkgestemden uit Lochem e.o. Onderwerpen: lezingen, gesprekken, film, activiteiten.
Aanmelden is noodzakelijk.

Troosthuisje  –  Boudewijn Betzema
t/m junli: 4e dinsdag van de maand  10:00 – 16:30 uur 
Als 'Troostdichter' blijft Boudewijn Betzema zich verbazen over de verhalen die mensen met hem delen. "Zo mooi, als ze eenmaal voor me zitten, beginnen mensen onbevangen te vertellen. Ze delen hun leed met en geven mij zo hun vertrouwen en een kijkje in hun leven. Een mooier compliment kun je haast niet krijgen."
Veel mensen delen met Boudewijn een verhaal van verdriet. "Dat kan groot of klein verdriet zijn, dat is eigenlijk niet van belang. Als jij je verhaal wilt vertellen, zit ik voor je klaar met een luisterend oor en een warm hart." Het lijkt bij de zelfbenoemde Troostdichter te passen. "Ik heb al jong geleerd andermans verdriet niet over te nemen, maar open een verhaal aan te horen, zonder onderbrekingen of een oordeel. Anders kan het ook niet, want ik hoor echt heel veel. Juist dat geeft mij de energie om dit te doen, helemaal als je mensen gedurende het gesprek ziet veranderen. Dan lijkt er iets in ze te 'kantelen', alsof er een last van ze afvalt waardoor ze het leven weer aankunnen. Ik zie mensen opbloeien en dat is precies de bedoeling. Iedereen wil immers erkend en gehoord worden."
De inloop is vrij. Aanmelden is niet nodig

VredesCarrousel
2e woensdagavond van de maand 19:30 – 21:00 uur
VredesCarrousel: een thema avond over Vrede. Met iedere avond een ander thema en een andere invulling: film, lezing, gesprek, muziek. De avonden zijn interactief en gericht op ontmoeten en verdiepen. (Inclusief hapje en drankje in de sfeer van het thema, toegang gratis, een vrijwillige bijdrage mag altijd.)
Thema's
April     Presentatie over het onderwerp interreligieuze vrede
Mei       Muziek van alle culturen” i.s.m. PAX

Levenskunst 55+
2e dinsdag van de maand 10:00 – 13:00 uur
Tijdens de ontmoetingen van Levenskunst 55+ is er ruimte voor gesprekken over onderwerpen, waarbij we onze persoonlijke levenservaring met elkaar bezien. Aan de hand van gedichten, verhalen of een film wordt het thema ingeleid. Voor wie wil is er om 12.00 uur een gezamenlijke lunch.
Voor deelname aan de lunch is aanmelden gewenst

Ont–Moeten op zondag
3e zondagmorgen van de maand van 10:00 – 11:00 uur
In het BIC is er een ontmoeting voor jong en oud, liefhebbers en geïnteresseerden. Het thema van deze ontmoeting is "Ont-Moeten". Spreken met en luisteren naar elkaar, want zo hoor je nog 'ns iets nieuws! Een leuke zoektocht naar verbinding en verdieping, in vertrouwen en vol verwondering. Een boeiende ontmoeting, waar gulle lach en diepe ernst hand in hand tezamen kunnen zijn. Nieuwsgierig naar inspiratie of inspireren? Of zomaar? Je bent van harte welkom!
Aanmelden niet nodig.

Meditatie op basis van ZEN
Wekelijks vanaf 5 april, 19:30 – 21:00 uur
De stiltemeditaties berusten op oefeningen in stilte en aandacht. Aandacht voor wat je doet. Volledig aanwezig zijn in het huidige moment – of dat nu je schoenen uitdoen is, een telefoongesprek voeren, een vergadering voorbereiden of je kinderen naar bed brengen – een zijn met wat je doet.

Hoe ziet een meditatie eruit?
We zitten op een bankje, meditatiekussen of stoel.
Er wordt een tekst voorgelezen, waarna we 20 minuten in stilte zitten. Hierna lopen we heel langzaam een minuut op vijf in een kring. Dit lopen is bedoeld om je aandacht te focussen op het lopen, alleen het langzaam je voeten afwikkelen en stappen te zetten.
Hierna zitten we nog eens 20 minuten in stilte en eindigen met een oefening op basis van Yoga.

Tot slot drinken we samen thee en als er iemand vragen heeft of de behoefte om iets te delen, dan is daar gelegenheid voor.
Vrijwillige bijdrage 5 Euro/keer