Spring naar inhoud

Een wandeling vol verassingen

Hoe hebben mensen door je jaren heen vormgegeven aan spiritualiteit en zingeving langs de Berkel? Om hier meer te weten over te komen en hierbij stil te staan zijn er nu 9 wandelroutes ontstaan om dit te ervaren. Van Billerbeck (Duitsland) tot Zutphen (Nederland). Om dit te vieren vond er een speciale editie van de spirituele wandelroute Lochem plaats op 7 mei 2022.

Onder een zacht zonnetje werd men ontvangen bij het Bezielend Inspiratie Centrum (BIC) met de zang van zangkoor 4 Joy. Waar gaat spiritualiteit over? “Het gaat om dat iets wat onszelf overstijgt en waar tegenwoordig veel aandacht is voor individuele spiritualiteit, willen we vandaag door deze wandeling ook de verbinding met elkaar weer aangaan”, geeft Hans Leeflang, één van de organisatoren, aan tijdens de opening

Na de zang van 4 Joy en de eerste openingswoorden, kwam de officiële opening. Wethouder Henk van Zeijst krijgt de eer om het bord met daarop de spirituele wandelroute van Lochem te onthullen.

Witte Wief
Transformeert

De wandelroute startte richting de Selimiye Moskee, waar de wandelaars de mogelijkheid kregen om gebedsruimte te betreden en het openingsgebed van de imam te horen. Deze moskee is in 2000 in gebruik genomen.

Vervolgens ging de weg richting de Lochemse Synagoge. Dit gebouw is een voormalige Synagoge, aangezien Lochem inmiddels geen Joodse gemeenschap meer kent. Het gebouw met een houten vloer, witte muren, maar wel een interessant gedetailleerd plafond gemaakt van metaal is een sober contrast in vergelijking met gebedsruimte van de Selimiye Moskee, waar kleur, tapijt en patronen je tegemoet komen. Wandelaars werden verrast met een afwisseling van informatie over de Synagoge en muzikale stukken gespeeld door accordeonist Roelof Heeringa.

Naast de patatzaak aan de drukke Zutphenseweg bevindt zich de imposante ingang van de Oude begraafplaats. Het onderhoud van deze begraafplaats wordt verzorgd door een groep enthousiaste vrijwilligers. Het bijzondere van deze begraafplaats is dat er geen nieuwe graven meer mogen komen, waardoor er rust, ruimte en natuur rondom de graven heerst. Dit was ook de plek waar wandelaars die niet de hele route wilden of konden lopen afscheid namen van de wandelaars die wel de hele route zouden lopen

De weg vervolgde zich richting de Lochemse Berg. Wandelend door het bos werd er over van alles geklets wat men zich mee bezig hield in het dagelijks leven, zoals werk, reizen en levensstijl. Manieren om elkaar als medewandelaars beter te leren kennen. Tot op het moment dat Hans Leeflang aanmoedigde om toch even stil te zijn; even verderop bleek de ontvangst van het harpspel van Lies Joosten. In een groene jurk passend bij het groen van de bomen en de klanken van de harp, waar de vogels konden meezingen was zij volgens een wandelaar een echte “bosfee”.

Het was even tijd voor een pauze, alles goed verzorgt door Gerthe Lamers, die elke keer op haar fiets vooruit ging, zodat de wandelaars goed ontvangen konden worden op de volgende locatie. Wat lijkt op een klein kerkgebouwtje met een klok is eigenlijk het Zwieps Lokaal dat onder andere heeft gediend als hangplek voor jonge mannen en tegenwoordig gehuurd kan worden voor onder andere exposities en feestjes.

Bij het Zwieps Lokaal werden de wandelaars getrakteerd op gedichten van Akke Bouwer voorgedragen door haarzelf met op achtergrond het ouderwetse klokkenspel van het Zwieps Lokaal. Om de hoek van het Zwieps Lokaal was er een kleine pauze bij rustpunt de Sleumer; Een onbewaakte kar bij een boerderij, waar lekkernijen gehaald kunnen worden. Vervolgens kwamen de wandelaars echt letterlijk langs de Berkel te lopen, waar aan de overkant, rustig zittend tussen de hoge grassprieten en onder een boom, Etty Segers haar bariton saxofoon bespeelde. Langs de Berkel wandelde de groep weer terug richting het centrum van Lochem naar de Gudulakerk. Onder het genot van een drankje en een driedubbel optreden van dichteres Akke Bouwer, harpiste Lies Joosten en accordeonist Roelof Heeringa, werd deze speciale editie van de spirituele wandelroute van Lochem afgesloten.

Geïnspireerd geraakt?

Download dan ook de andere wandel- en fietsroutes langs de Berkel via de website of kijk voor de route in de Minibieb van het BIC, Noorderwal 17 te Lochem (tegenover de Lidl)
https://deberkel.info/spirituele-plaatsen-langs-de-berkel

Foto van website: https://achterhoek.nl/Rivier-de-Berkel