Spring naar inhoud

Ont-moeten op zondag, 23 oktober 2022

 

"Overvloed heeft alleen waarde als wij hem tot heil van anderen gebruiken"

Carl Hilty

De maand oktober staat bekend als de oogstmaand. Een maand waar een overvloed aan voedsel wordt geoogst.

De natuur laat zien dat bladeren overvloedig verkleuren en vallen, de egel gaat zijn plekje zoeken om de in winterslaap te kunnen gaan en paddenstoelen schieten uit de grond.

De overdaad aan voedsel van het land, is nodig om de winter door te komen. Zo hebben we allemaal in deze periode een overvloed.

Maar wat bedoelen wij nu met “In overvloed leven? Wat betekent “in overvloed leven” voor jou? Of hoe ervaar jij ‘in overvloed leven? Wat heeft dit te maken met waarde?

Naast het oogsten wordt deze periode ook gekenmerkt door diverse verschillende vormen van herdenken, zoals Halloween, Allerheiligen, Allerzielen en levende namen.

Tegenstrijdigheid

Halloween is verworden tot een soort kinder-griezelfeest, van oudsher een Iers allerheiligenavond die op 31 oktober werd gehouden.

De allerheiligen (1 november) is het herdenken van allerheiligen en Allerzielen (2 november) worden alle overledenen herdacht en is van oudsher een katholiek gebeuren.

In Lochem wordt dit jaar op 30 oktober Levende namen gehouden. Dit is een geloofsvrije manier stil testaan bij een dierbare die is overleden en rondgaan over de begraafplaats om met elkaar te ontmoeten in het herdenken/rouwen.

Schaarste?

Leven we op dit moment anno 2022 in een wereld van tekorten en schaarste? Te weinig mensen voor de vacatures die open staan, energie uitputting (gas- en olie), wantrouwen aan de politiek, te weinig geld, woningnood, etc. Is er voor iedereen wel genoeg?

Maar gaat “in overvloed leven” daar wel over?

Waar denken we aan bij “In overvloed leven?”

Waar heeft “In overvloed leven” mee te maken?

Wat ervaar je als je in overvloed leeft?

Wat zijn je gedachten over dat wat je ervaart? Maken die je gelukkig/blij of juist verdrietig?

Wat is je gedachte over “Geld maakt niet gelukkig?” of Materiële rijkdom? En hoe staat dit in verhouding tot “In overvloed leven?”

En wat doet dankbaarheid en “In overvloed leven” met elkaar?

 

Denk en praat mee!

Welkom vanaf 09.45 in het BIC, Noorderwal 17 in Lochem (tegenover de Lidl)