Spring naar inhoud

Ont-moeten op zondag over Vrede

25 september 2022

Vrede kan niet worden afgedwongen,

maar kan alleen worden bereikt door begrip."

-- Albert Einstein --

Eénmaal per maand, op de vierde zondag is er in het ontmoetingscentrum het BIC om 10.00 uur een Ontmoeting op Zondag (OoZ). Een gesprek tussen naar zingeving zoekende mensen, waarmee het BIC zijn naam eer aan doet: voor mij steeds weer bezielend en inspirerend!

We zijn in gesprek gegaan met de vragen:

  • Wat betekent vrede voor jou?
  • Heb jij vrede met jezelf?

  • Hoe verhouden verdriet en vrede zich tot elkaar?

Kernwoorden die naar voren kwamen, rust, eenheid, stilte en ruimte.

Een definitie "Vrede is de afwezigheid van strijd".

Wij konden ons hierin vinden. Strijd is namelijk ook heel breed. Een conflict is een verzachtend woord voor strijd, zo ook ruzie. Maar oorlog, daar kennen we de strijd heel goed in. Maar vergeet ook niet de strijd in jezelf. Het stemmetje bijvoorbeeld dat je iets wel of niet mag. Of je wel of niet goed genoeg bent. Het zijn momenten van kleine gevechtjes, geen vrede in jezelf.

We stelden ons ook de vraag of we Vrede waar kunnen maken. En hoe doe je dat dan? Als je zelf geen vrede hebt met jezelf ben je dan wel in staat om vrede waar te maken? Wat nu als we in gesprek gaan met elkaar over de overeenkomsten die we hebben in ons leven? En daarna eens kijken naar de verschillen die we hebben? Uitkunnen diepen of die verschillen wel zo verschillend zijn?

Wanneer we elkaar leren begrijpen, of in elk geval begrip voor de ander te hebben en zeker ook begrip voor je eigen handelen, daden en denken, kunnen we dan komen  tot het waarmaken van vrede?

Een eenduidig antwoord hebben we niet gevonden, maar we zijn wel weer een stukje verder over wat we in elk geval kunnen doen voor de Vrede. We denken dat we in een dialoog over vrede de vrede daarmee een stukje waarder maken.

Doe mee!
Elke vierde zondag van de maand. Op de website staat wanneer de volgende zondag is en wat de quote/het thema is, klik hier of zie in de agenda.