Spring naar inhoud

Spirituele route langs de Berkel in Lochem

De Berkel stroomt van Billerbeck naar Zutphen. Op negen plekken aan de Berkel zijn wandel en fietsroutes ontworpen langs spirituele plaatsen. Ook in Lochem. Daar voert de wandelroute langs godshuizen, grafzerken en witte wieven. De spirituele route Lochem wordt op zaterdag 7 mei officieel geopend.

Altijd zochten mensen ontmoeting en zingeving – iedere generatie met eigen vragen. Ook langs de Berkel hebben mensen eeuwenlang heiligdommen gebouwd en weer afgebroken.  In het kader van de Duits – Nederlandse samenwerking rond de Berkel zijn negen routes ontworpen, voor: Gescher, Stadtlohn, Vreden, Rekken, Eibergen, Haarlo, Borculo, Lochem en Zutphen. Hopelijk volgt de bron, Billerbeck ook nog.

De wandelroute voor Lochem is 15 km lang en gaat langs tenminste acht spirituele plekken. ‘Tenminste acht’ want de route gaat  ook langs drie andere godshuizen, een yoga studio en het beschermde stadsgezicht Berkeloord. Wat is een spirituele plek? Bij de ontwerpers van de route gaat het om het beleven van ‘iets’, dat jou overstijgt. En dat blijkt heel divers te kunnen zijn: de schoonheid van de natuur (het pad langs de Berkel), de geschiedenis (de synagoge), de veelheid van culturen (de moskee), mytische vertellingen (de witte wieve kuil), de architectonische ruimte (de Gudulakerk), ons voorgeslacht (de oude begraafplaats).

Startplaats is het Bezielend Inspiratie Centrum (BIC) , Noorderwal 17 in Lochem tegenover de nieuwe Lidl. Het overstijgende in het BIC betreft in de eerste plaats de ontmoeting met andere mensen. ‘Jij bent mij in een andere gedaante’. Op 7 mei wordt daar op de Noorderwal om 10.30 uur de route officieel geopend door de loco burgemeester van Lochem. Iedereen is welkom om daarbij aanwezig te zijn.  Van daaruit kunnen degenen die goed ter been zijn de wel heel bijzondere editie van de route samen lopen. Op 7 mei zijn er bij de meeste spirituele plekken verrassende presentaties, die het overstijgende van de plekken zullen versterken. Na afloop (we schatten rond 15.30 uur) is er een borrel in de Gudulakerk. Zorg zelf voor je lunch. Halverwege is er gelegenheid om voor eigen kosten iets te drinken bij rustpunt ‘de Sleumer’ in Zwiep. Er zijn geen kosten aan het meedoen verbonden. Een bijdrage aan de kosten wordt op prijs gesteld.

Natuurlijk is het ook mogelijk op andere dagen de route te wandelen. Zie voor de flyers en het gps navigatiebestand https://deberkel.info/spirituele-plaatsen-langs-de-berkel .

Via die site zijn ook de andere acht routes te downloaden. Waaronder die van Zutphen. Eén van de spirituele plekken daar is ons gebouw Aan de Berkel, plaats voor ontmoeting en zingeving. Het plan is om die route tijdens de Vredesweek ( 17 t/m 25  september) feestelijk te openen.